sunnuntai 17. joulukuuta 2023

Piparkakkutalon kasaus ja koristelu lasten kanssa

Tänään koottiin ja koristeltiin lasten kanssa piparkakkutalo ensimmäistä kertaa. Oltiin lasten kanssa ylpeitä siitä kuinka hienon talon saimme tehtyä ja kuinka mukavasti aamupäivä sujui. Toivottavasti tonttukin käy joku päivä kurkistamassa meidän hienoa Tonttulaa...

Kuvia vähän joka puolelta. Lasten kädenjälki saa näkyä!







Lapset ovat jo parin vuoden ajan kyselleet tehtäisiinkö itse piparkakkutalo. Aina olen lupaillut, että tehdään tehdään kun vain keretään. Tänä vuonna näin kaupassa hieman helpotusta hommaan ja päätin ostaa valmiit osat piparkakkutaloon.




Annan piparkakkutalopaketissa on valmiiksi leivotut osat, jotka pitää vain koristella ja yhdistää toisiinsa taloksi. Tämä nopeuttaakin rakentelua huomattavasti, kun pääsee suoraan lasten lempihommaan eli koristeluun. Tämä on kiva perusmalli niin osatkin löytävät helposti paikkansa.



Sormet ovat jo valmiina, jokos pääsisi tekemään jotain.



Piparkakkutalon koristeluun tarvitset erilaisia strösseleitä ja karkkeja. Koristeet saa kiinnitettyä helposti sokerikuorrutteella. Voit tehdä sokerikuorrutteen itse tai käyttää kaupan valmiita kuorrutteita. Itse olin tilannut syksyllä edullisesti eri värisiä sokerikuorrutteita hävikkiruokaa tarjoavalta fiksuruoka.fi sivustolta. Näitä lapset saavat nyt käyttää joulunajan leipomusten koristeluissa. 



Ennen kasausta koristeltiin kaikki talon osat. Päävastuun koristelusta annoin lapsille ja itse autoin sokerikuorrutteen puristelussa. Joskus on kiva kun lapset saavat itse päättää mihin mikäkin koriste tulee ja tehdä työn omalla tavallaan. 

Tässä on muutamia kuvia siitä miten homma sujui:











Lapset jaksoivat keskittyä hienosti hommiin ja yhteistyöllä saatiin koristeltua kaikki palat kivan näköisiksi.

Kun osat on saatu koristeltua on aika kasata piparkakkutalo. Yhdistin osat sulatetun sokerin ja siirapin sekoituksella. Luin joltain nettisivulla, että siirappia lisäämällä sokeri ei kovetu niin nopeasti ja kasaaminen on helpompaa. En osaa sanoa onko tämä tapa vai pelkällä sokerilla liimaaminen toimivampi kun tämä on ensimmäinen talon kasaukseni. Mielestäni näin onnistui kuitenkin hyvin ja onnistuin myös korjaamaan yhden kahteen osaa haljenneen katon osan (lapsi unohti ettei koristeiden laitossa tarvitse käyttää voimaa).

Sulatettu sokeri:

1,5 dl sokeria
1 rkl siirappia

Sulata sokeri keskilämmöllä paistinpannulla juoksevaksi. Kun sokeri on sulanut laita levy pienelle tai nosta pannu välillä pois levyltä, ettei sokeri pala. Jos sokeri jäähtyy kasaamiseen välillä liikaa voit lämmittää sitä uudelleen. Muista vahtia ja sekoitella sokeria.










Seuraavaksi oli talon kokoamisen vuoro. Tässä pitää olla nopea, koska sokeri jähmettyy nopeasti.


Ensin kastoin päätypalat sokerissa ja liimasin ne seinään kiinni.





Kun molemmat päädyt olivat paikoillaan, kastoin päätyjen tyhjät sivut sokeriin ja liimasin niihin kiinni talon toisen seinän.




Katot liimasin kiinni niin, että kastoin molempien päätyseinien yläreunat sokerissa.





Ja nopeasti molempien puolien katot paikoilleen!




Viimeisenä laitoin savupiipun osat katolle paikoilleen.






Näin piparkakkutalo on koottu. Toivottavasti se pysyy myös kasassa jouluun asti... :)

Lopuksi koristelin vielä reunoja valkoisella sokerikuorrutteella.




Tämä oli hauska piparkakkutalo tehdä. Homma sujui sopivan nopeasti ja lapset saivat päästää luovuutensa valloilleen. 


Vinkki! Jos haluat voi ripotella vielä tomusokeria talon päälle lumeksi. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti