torstai 28. joulukuuta 2023

Tomaattinen lihakastike paprika- ja porkkanakuutiolla

Välillä tekee mieli kunnon lihakastiketta perunoiden kanssa. Pakastimesta löytyi pala porsaan ulkofileetä, jonka annoin sulaa parin tunnin ajan viileässä vedessä. Liha on helppo leikata suikaleiksi hieman kohmeisena, anna sen kuitenkin lämmetä jonkin aikaa ennen paistamista saadaksesi parhaan paistotuloksen.

Meillä kypsät vihannekset eivät ole kovin paljon lasten mieleen. Tämä on varmasti yleinen ongelma monessa lapsiperheessä.  Tähän ruokaan pilkoin kuitenkin paprikaa, porkkanaa ja sipulia pieniksi kuutioiksi. Näin saan nostettua aterian kasvismäärää niin, että lapsillekin maistuu ilman kiukuttelua. Jos pöydässä ei ole nirsoilijoita voit jättää kasvikset isommiksi paloiksikin tai vaikka tuplata kasvisten määrän.

Onko teilläkin valikoivia syöjiä ruokapöydässä vai kelpaako lapsille/aikuisille kaikki mitä on tarjolla?



Lihakastiketta ja keitettyä perunaa


Resepti:

1 kg possunlihaa (minulla oli ulkofilee pala, mutta voit käyttää myös valmiita suikaleita)

Juoksevaa rasvaa

2 sipulia

1 paprika

1 porkkana

2 tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

1 tl rouhittua mustapippuria

0,5 tl jauhettua maustepippuria

1 prk (70g) tomaattipyrettä

2 rkl vehnäjauhoja

1 l vettä

1 dl ruokakermaa 





Tarvikkeet:

Iso paistinpannu ja kansi

Litran mitta

Leikkuulauta

Kokkiveitsi

Vihannesveitsi

Kuorimaveitsi

Ruokalusikka

Teelusikka





Ennen aloitusta muistathan pestä kädet ja tarkistaa, että löydät kaikki raaka-aineet ja tarvikkeet.


1. Kuori ja pilko sipulit.


Leikkaa sipuleista päät pois ja ota kuori pois veitsen avulla.


Halkaise sipulit.


Leikkaa sipuleihin viillot pitkittäin, älä kuitenkaan leikkaa kantaan asti.


Tee poikkiviilto viiltojen suuntaisesti.


Leikkaa sipuli viiltoja vastaan pieniksi kuutioiksi.



2. Pese ja pilko paprika.


Leikkaa paprikasta isoja lohkoja.


Leikkaa lohkot ensin suikaleiksi ja sen jälkeen kuutioiksi.

3. Kuori, pese ja pilko porkkana.


Kuori porkkana kuorimaveitsellä.


Pese porkkana juoksevan veden alla.


Leikkaa porkkana pitkittäin ohuiksi viipaleiksi.


Leikkaa viipaleet pitkiksi suikaleiksi.


Leikkaa suikaleet kuutioiksi.




4. Ota toinen leikkuulauta lihan pilkkomista varten tai siirrä pilkkomasi vihannekset esimerkiksi lautaselle odottamaan.

5. Leikkaa porsaan ulkofilee suikaleiksi.


Ota ensin paksu rasva lihan päältä pois.


Leikkaa liha viipaleiksi.



Leikkaa viipaleet suikaleiksi.




6. Laita levy kuumenemaan ja lisää pannulle rasvaa.




7. Kun pannu on kuuma lisää puolet lihoista pannulle.




8. Anna lihojen ruskistua muutaman minuutin ajan.




9. Siirrä jo ruskistuneet lihat pannun reunoille lisää loput lihat keskelle pannua.




10. Paista lihoja sen aikaa, että ne ovat ruskistuneet.


Tässä vaiheessa voit pienentää levyn lämpöä mausteiden lisäämisen ajaksi.


11. Lisää mausteet.


Lisää 1 teelusikallinen suolaa.


Lisää 0,5 teelusikallista jauhettua maustepippuria.


Lisää 1 teelusikallinen paprikajauhetta.


Lisää 1 teelusikallinen rouhittua mustapippuria.


12. Lisää pannulle rasvaa.




13. Sekoita niin, että kaikki lihasuikaleet maustuvat.




14. Lisää 1 purkillinen tomaattipyrettä.



15. Lisää 2 ruokalusikallista vehnäjauhoja lihasuikaleiden joukkoon ja sekoita hyvin.




16. Jos näyttää ettei jauhot sekoitu lihoihin voit lisätä hiukan rasvaa.




17. Lisää sipuli- ja paprikakuutiot pannulle.




18. Paista lihoja ja kasviksia vielä muutaman minuutin ajan.




19. Lisää noin 1 litra vettä vähitellen ja samalla sekoitellen kastikkeeseen.




20. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 minuutin ajan. Säädä levyn lämpö sopivaksi.




21. Lisää porkkanakuutiot kastikkeeseen.





22. Lisää 1 dl ruokakermaa kastikkeeseen.




23. Anna lihakastikkeen hautua vielä noin puolen tunnin ajan tai niin kauan, että lihat ovat kypsiä.





24. Kastikkeen hautuessa on aikaa siivota keittiö tai pelata esimerkiksi koko perheen lempijoululahjaa eli huojuvaa tornia. Kiitos joulupukki!





25. Tarjoile valmis kastike esimerkiksi keitetyn riisin tai perunoiden kanssa.





Vinkki! Suolakurkku sopii erinomaisesti lihakastikkeen lisukkeeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti