Nuorimmilla ja miksei joillakin vanhemmillakin voi olla hukassa jotkut keittiötermit tai lyhenteet. Tässä postauksessa yritän listata yleisimmin käytettyjä lyhenteitä yms. ja selittää niitä mahdollisimman hyvin.
Tämä postaus on sellainen, jota päivitän sitä mukaa kun uutta selitettävää ilmenee julkaisuissa.
Mittayksiköt:
ml = millilitra
mm = maustemitta = 1ml ( voidaan sanoa myös ripaus)
tl = teelusikka = 5ml
rkl = ruokalusikka = 15 ml
dl = desilitra
l = litra = 10 desilitraa
g = gramma
kg = kilogramma
ps/pss = pussi
prk = purkki
rs = rasia
Keittöpuhetta:
Hauduttaa = Antaa ruuan kypsyä hiljalleen miedolla lämmöllä.
Keittää = Kuumentaa ruokaa niin paljon että se kiehuu.
Kiehua = Kiehuessa ruoka on niin kuumaa, että ruoan neste kuplii. Vesi kiehuu sadassa asteessa eli kiehuva ruoka on polttavan kuumaa.
Kiehauttaa = kuumentaa ruokaa niin paljon, että se alkaa kiehua ja sen jälkeen pudottaa lämpöä.
Muussata/soseuttaa = Tarkoittaa, että ruuasta tehdään mahdollisimman sileää ja tasaista sosetta. Ruoka-aineesta riippuen soseuttamiseen voi käyttää haarukkaa, perunasurvinta, sauvasekoitinta tai tehosekoitinta.
Kuullottaa = freesata = ruoka-aineen kuumentamista ja pehmittämistä paistamalla niin ettei se kuitenkaan ruskistu, vaan saa vain hiukan väriä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti