tiistai 24. lokakuuta 2023

Lyhenteitä ja keittiöpuhetta

Nuorimmilla ja miksei joillakin vanhemmillakin voi olla hukassa jotkut keittiötermit  tai lyhenteet. Tässä postauksessa yritän listata yleisimmin käytettyjä lyhenteitä yms. ja selittää niitä mahdollisimman hyvin.

Tämä postaus on sellainen, jota päivitän sitä mukaa kun uutta selitettävää ilmenee julkaisuissa.


Mittayksiköt:

ml = millilitra 

mm = maustemitta = 1ml ( voidaan sanoa myös ripaus)

tl = teelusikka = 5ml

rkl = ruokalusikka = 15 ml

dl = desilitra

l = litra = 10 desilitraa

g = gramma

kg = kilogramma

ps/pss = pussi

prk = purkki

rs = rasia


Keittöpuhetta:

Hauduttaa = Antaa ruuan kypsyä hiljalleen miedolla lämmöllä.

Keittää = Kuumentaa ruokaa niin paljon että se kiehuu.

Kiehua = Kiehuessa ruoka on niin kuumaa, että ruoan neste kuplii. Vesi kiehuu sadassa asteessa eli kiehuva ruoka on polttavan kuumaa.

Kiehauttaa = kuumentaa ruokaa niin paljon, että se alkaa kiehua ja sen jälkeen pudottaa lämpöä.

Muussata/soseuttaa = Tarkoittaa, että ruuasta tehdään mahdollisimman sileää ja tasaista sosetta. Ruoka-aineesta riippuen soseuttamiseen voi käyttää haarukkaa, perunasurvinta, sauvasekoitinta tai tehosekoitinta.

Kuullottaa = freesata = ruoka-aineen kuumentamista ja pehmittämistä paistamalla niin ettei se kuitenkaan ruskistu, vaan saa vain hiukan väriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti