sunnuntai 24. maaliskuuta 2024

Perunapurjososekeitto

Meillä on innostuttu nyt syömään sosekeittoja. Sosekeitot maistuvat koko perheelle ja lapset pyytävät, että tehdään sosekeittoa. Kun lapsilla on näin järkeviä ruokaehdotuksia niin yleensä myös pyrin ne toteuttamaan.

Kasvissosekeitot ovat terveellistä, mutta mikä parasta helppoa ja nopeaa arkiruokaa. Kasvissosekeitot ovat helppo tapa lisätä vihannesten syöntiä sekä saada kevennettyä ruokavaliota. 

Kasvissosekeittoihin voi myös hyödyntää kauppojen hävikkivihanneksia ja vähän jo natistuneita kasviksia. Keittoa kannattaa tehdä iso kattilallinen ja pakastaa osa. Näin säästät sähköä ja saat helpotettua kiireistä arkipäivää. Keitto on siis myös usein edullista tehdä.

Tällä kertaa oli vuorossa perunapurjososekeiton teko. En muista olenko ennen tehnyt lapsille juuri tälläistä keittoa. Keitosta tuli maukas ja lapset sanoivat sen maistuvan yhtä hyvältä kuin porkkanaisetkin sosekeitot.






Resepti:


2 kg perunaa

1 purjo

noin 1,5 litraa vettä

2 tl suolaa

0,5 tl rouhittua mustapippuria

2 dl ruokakermaa

1 tl kuivattua persiljaa





Tarvikkeet:


noin 4 litran kattila

1 litran mitta

leikkuulauta

kuorimaveitsi

leikkuuveitsi

teelusikka

sauvasekoitin




Ennen aloitusta muistathan pestä kädet ja tarkistaa, että löydät kaikki raaka-aineet ja tarvikkeet.



1. Kuori perunat.




2. Pese kuoritut perunat.




3. Pilko perunat puoliksi tai neljään osaan suunilleen samakokoisiksi paloiksi. Mitä pienempiä perunat ovat sen nopeammin ne kypsyvät.




4. Mittaa noin 1,5 litraa vettä ja lisää se kattilaan. Vettä tulee olla sen verran, että perunat peittyvät. Laita levy kuumenemaan ja anna perunoiden kypsyä kiehuvassa vedessä noin 20 - 30 minuutin ajan kunnes ne ovat pehmeitä.






5. Käsittele purjo.


Leikkaa purjosta pää pois.


Leikkaa purjosta huonot osat pois.


Halkaise purjo pitkittäin.




Huuhtele purjo hyvin, lehtien välissä on usein multaa.


Pilko purjo.


6. Lisää purjo kattilaan kiuhumaan perunoiden kanssa.




7. Lisää 2 teelusikallista suolaa.




8. Lisää 0,5 teelusikallista rouhittua mustapippuria.






9. Kun perunat ovat pehmeitä soseuta ne sauvasekoittimella.






10. Lisää 2 dl ruokakermaa ja jatka soseuttamista.






11. Huuhtele kermapurkki tilkalla vettä ja lisää keittoon. Jos keitto näyttää liian paksulta voit lisätä siihen vettä tässä vaiheessa.




12. Lisää 1 teelusikallinen kuivattua persiljaa.




13. Tarkista onko keitossa mielestäsi tarpeeksi suolaa ja tarjoa esimerkiksi raejuuston ja paaahdetun valkosipulileivän kanssa.




Kasvissosekeitot kaipaavat usein varsinkin lasten mielestä jonkin hiukan tuhdimman lisukkeen kaveriksi. Tässä on muutamia ohjeita blogistani, jotka sopivat hyvin korvaamaan tavallisen voileivän.

Kinkkupiirakka

Nakkipiilot

Tonnikalatortillarullat

Tortillapizzat

Kanakolmioleivät

Kinkkuleivät

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti