lauantai 24. helmikuuta 2024

Vihreää ikkunalle! Salaattia kasvamaan!



Aurinko alkaa paistaa ja ilmat lämmetä eli vettä sataa ja joka paikassa on liukasta ja märkää. Inhottava sää ja ulos ei tekisi mieli lähteä. Nämä ovat kuitenkin merkkejä lähestyvästä keväästä. Usein keväisin alkaa tehdä mieli saada sotkettua sormet mullalla.

Lapset kyselivätkin milloin laitetaan jotain kasvamaan. Katsottiin sitten yhdessä löytyisikö viime vuodelta jotain siemeniä, joista saisi vihreää syötävää ikkunalle kasvamaan. Kaapin kätköistä löytyikin vaikka mitä ja valittiin niistä nyt ainakin aluksi muutamaa siemenpussi kasvatettavaksi.




On kiva laittaa tuoretta salaattia leivän päälle. Laitettiin yhteen purkkiin kasvamaan lehtikaalia, lehtisalaattia ja jotain salaattisekoitusta.




Pinaattia ja persiljaa laitettiin omiin purkkeihinsa. Ostettiin tässä yksi päivä kaupasta tuoretta pinaattia ja lasten mielestä se oli tosi hyvää perusvihersalaatin seassa.

Persiljaa voi käyttää mausteena tai syödä sellaisenaan. Siitä saa myös kivoja koristeita.




Ehkä kaikista helpoin ja nopein kasvatettava on herneenversot. Näiden kasvatus onnistuu melkein kaikilta. Meillä lapset tykkäävät syödä herneenversoja suoraan ruukusta, mutta sitä laitetaan myös leivän päälle ja salaatin sekaan.

Herneenversot voi kasvattaa tavallisista kuivatuista herneistä, joista hernekeittokin tehdään. Tällä kertaa idätin herneitä pari päivää kahden kostean talouspaperin välissä ennen multaan laittoa. Herneet voi laittaa kasvamaan multaan myös ilman idätystä ja muutamassa päivässä näkyy jo pienet herneenverson alut.






Me askarreltiin maitotölkeistä ruukut kasvatukseen. Lapset päällystivät tölkit värillisillä papereilla ja koristelivat ne haluamallaan tavalla. He piirsivät kaloja, kukkia ja vaikka mitä ihme olioita.

Kun purkit olivat valmiit täytettiin ne mullalla. Lapset saivat itse ripotella siemenet ja niiden päälle laitettiin vielä pieni kerros multaa. Multa kasteltiin hyvin ja sitten vain odoteltiin milloin alkaa tapahtua jotain.




 Multa täytyy pitää kosteana, mutta ei kannata kuitenkaan kastella liikaa.




Herneenversot alkoivat pilkistää jo nopeasti mullasta. Muutamaa päivää myöhemmin alkoi näkyä salaatin ja pinaatin alkuja. Persilja alkoi nousemaan hitaimmin ja nyt sieltä näkyy vasta yksi pieni alku.

Tälläiseltä meidän istutukset näyttävät 10 päivän kuluttua istutuksesta. Herneenversoja pääsee jo maistelemaan. Toivotaan, että loputkin jatkavat kasvamistaan ja antavat satoa.



On jännä seurailla miten kasvit kasvavat. Samalla lapset oppivat, että kasveista pitää huolehtia päivittäin ja saavat maistella oman työnsä tuloksia. 

Katsotaan innostutaanko laittamaan vielä jotain muutakin kasvamaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti