tiistai 7. marraskuuta 2023

Riisipuuroa ja mustikkamehukeittoa

Tänään on aika keittää iso kattilallinen riisipuuroa. Loppuviikosta on monena iltana menoja ja harrastuksia niin on kivaa kun jääkaapissa on odottamassa valmista iltapalaa. Puuro vain lautaselle, mikroon ja syömään! Me ollaan lasten kanssa harjoiteltu mikron käyttöä yhdessä, joten nyt 4 ja 5 vuotiaat osaavat lämmittää ruokansa tarvittaessa itsekin. Itse olen tietenkin lähettyvillä, jos tarvitsevat apua.

Meidän perheessä kaikki tykkäävät syödä riisipuuroa. Mielestäni riisipuuro on parasta kun siihen lisää voisilmän, isä taas pitää eniten kanelisokerista puuron päällä ja lapset syövät sitä mielellään mehukeiton kanssa. Otin eilen pakkasesta sulamaan pullon itse tehtyä sokeritonta mustikkamehua ja ajattelin tehdä siitä nopean mehukeiton puuron kanssa syötäväksi. Pakkasessa on myös viime kesänä kerättyjä vadelmia, niin niitä voisi lisätä kohmeisina puuron päälle.




Reseptit:


Riisipuuro

25 g voita

3 dl vettä

3 dl puuroriisiä

2 litraa maitoa

1-2 tl suolaa




Mustikkakeitto

1,5-2 dl laimentamatonta sokeritonta mustikkamehutiivistettä

1 l vettä

0,5 dl sokeria

2 rkl perunajauhoja

1 dl vettä




Tarvikkeet:


Riisipuuro

4-5 litran kannellinen kattila (mieluiten pinnoitteella, joka ei pala helposti pohjaan)

Puulasta

Desimitta

Teelusikka

Voiveitsi




Mustikkakeitto

2 litran kattila

Vispilä

Litran mitta

Desimitta

Juomalasi

Haarukka

Ruokalusikka




Ennen aloitusta muistathan pestä kädet ja tarkistaa että löydät kaikki raaka-aineet ja tarvikkeet. 


Riisipuuron ohje:


1. Laita kattila levylle. Lisää siihen voi ja laita levy kuumenemaan. 



2. Mittaa 3 dl vettä ja 3 dl puuroriisiä kattilaan. Anna kiehua sen aikaa, että vesi on imeytynyt riisiin.






3. Lisää 1 litra maitoa koko ajan sekoittaen ja anna puuron kiehua noin 15 minuutin ajan. Vahdi puuroa ja sekoita pohjaa hyvin, ettei puuro pala pohjaan. Pienennä levyn lämpöä sen verran, että puuro kiehuu hiljalleen eikä kiehu kattilan yli hellalle.



Tässä riisipuuro kiehuu niin kovaa, että se tulee kohta yli kattilan reunan. Nosta kattila hetkeksi pois liedeltä jäähtymään ja pienennä levyn lämpötilaa, ettet joudu siivoushommiin!

Tässä puuro kuplii sopivasti.


4. Lisää toinen litra maitoa ja anna puuron hautua hiljalleen kannen alla noin 50 minuutin ajan. Muista edelleen sekoitella puuroa tarpeeksi usein.




Muistathan sekoittaa pohjasta asti ja joka kohdasta!


5. Lisää suolaa 1-2 teelusikallista oman maun mukaan valmiiseen puuron. Jos puuro on liian jäykkää voit lisätä hiukan maitoa tai vettä. Anna puuron vetäytyä 5-10 minuuttia lämpimän levyn päällä.



6. Nosta puuro pöytään ja syö sellaisenaan tai haluamiesi lisukkeiden kera.




Vinkki! Jos kaiken sekoittamisen jälkee puuro palaa pohjaan niin se on vielä pelastettavissa. Lopeta sekoitus heti kun huomaat, että kattilan pohjalla on palanutta puuroa. Näin et raaputa sitä kattilan pohjasta irti puuron sekaan. Kaada puuro varovasti toiseen kattilaan varoen ettei pohjan palanut puuro irtoa mukana. Jatka puuron keittoa puhtaassa kattilassa.


Mustikkakeiton ohje:


Voit tehdä mustikkakeiton sillä aikaa kun riisipuuro hautuu tai jo aikaisemmin päivällä. Itse pidän enemmän kylmästä marjakeitosta puuron kanssa.


1. Mittaa kattilaan mustikkamehu, vesi ja sokeri. Laita kattila levylle kuumenemaan.







2. Mittaa 2 rkl perunajauhoja ja 1 dl vettä lasiin ja sekoita se haarukalla tasaiseksi. 




Sekoita hyvin reunoja myöten.


3. Kun mehu kiehuu kattilassa lisää perunajauho-vesiseos koko ajan vispilällä hyvin sekoittaen. 




4. Kun mustikkakeitto on nopeasti kiehahtanut, nosta kattila kuumalta levyltä pois ja mustikkakeitto on valmista. Tarkista sokerin määrä ja lisää tarvittaessa.



Jos haluat voit lisätä marjoja valmiin kiisselin sekaan.  Muista kuitenkin, että kaupan pakastemarjat on keitettävä ennen käyttöä eli lisää ne kiisseliin jo teon alkuvaiheessa.


Jäähdytä ylijääneet puuro ja kiisseli nopeasti ja laita jääkaappiin odottamaan seuraavaa ateriaa. Siivoa jäljet ja tiskaa astiat tai jätä hommat aamulle niin kuin minä. Puuron jälkeen luettiin lapsille iltasatu ja laitettiin heidät nukkumaan. Pienimmän nukutus venyi melkein yhdeksään saakka niin hetki omaa rauhaa sohvalla voitti tällä kertaa keittiön siivoamisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti