maanantai 6. marraskuuta 2023

Helppo kasvissosekeitto

Taas on syksyn flunssakauden aika ja meillä vanhimmalle pojalle nousi kuume ja kurkku on kipeä. Aina sairaana hänen ruokatoiveena on kasvissosekeittoa ja vanukasta. Mielestäni kipeänä on parasta syödä sitä mikä maistuu, kunhan jostain saa voimia tervehtymiseen. Silloin kun ensimmäinen perheestä sairastuu niin meillä on tapana käydä kaupassa ja ostaa kaikkea mitä tarvitaan, jos koko perhe sairastuu. Nyt on siis jääkaappi täynnä helppoa syömistä ja juomista vanukkaiden ja sosekeittotarvikkeiden lisäksi. Kun asuu syrjäkylillä niin on hyvä hieman varautua etukäteen, kun kaupat ei ole aivan vieressä.

Kasvissosekeitto on siitä hyvä ruoka, että sen reseptiä saa mukailtua sen mukaan mitä kaapista löytyy. Omalle lautaselle saa myös helposti lisää makua muutamalla tipalle chilikastiketta ja lisäämällä keiton päälle raejuustoa tai  erilaisia siemeniä. Myös rapeaksi paistettu pekonimuru on herkkua keiton päällä, mutta tällä kertaa se unohtui ostaa. Ehkä hyvä niin, pysyy ruokakin vähän terveellisempänä.




Resepti:

1 kg perunoita

500 g porkkanoita

N. 10 cm pala purjoa

Puolikas kesäkurpitsa

Puolikas paprika

1,5 l Vettä

1 kana- tai kasvisliemikuutio

1 tl kuivattua persiljaa

1 tl suolaa

1 tl intialaista maustetta

2 dl ruokaakermaa

2 rkl valkosipulituorejuustoa



Tarvikkeet:

Leikkuulauta

Leikkuuveitsi

Kuorimaveitsi

4-5 litran kattila

Puulasta

Sauvasekoitin

Teelusikka

Ruokalusikka

Desimitta




Ennen aloitusta muistathan pestä kädet ja tarkistaa että löydät kaikki raaka-aineet ja tarvikkeet. 


1. Kuori ja pese perunat ja porkkanat. 






2. Pilko perunat kahteen tai neljään osaan perunan koosta riippuen. Voit lisätä vihannekset kattilaan sitä mukaa kun saat ne pilkottua.




3. Pilko porkkanat n. 2 cm kokoisiksi paloiksi. Leikkaa porkkanoiden päistä myös huonot kohdat pois.



4. Leikkaa purjosta n. 10 cm pitkä pala, halkaise se kahteen osaan ja pese hyvin kaikki lehtien välit ettei sinne jää multaa. Viipaloi purjot.

5. Pese ja pilko kesäkurpitsa perunan kanssa samankokoisiksi paloiksi.

6. Pese paprika, poista siitä siemenet ja pilko se muutamaan osaan. 




7. Lisää kattilaan vettä se verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät eli noin 1,5 litraa. Laita keitto levylle kiehumaan.

8. Lisää suola ja liemikuutio ja anna keiton kiehua 20-30 minuuttia kunnes kasvikset ovat pehmeitä.





10. Kun kasvikset ovat kypsiä soseuta keitto sauvasekoittimella.




11. Lisää kerma, tuorejuusto ja mausteet. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita oman maun mukaan.






 12. Tarjoile soppa kuumana esimerkiksi lämpimien kinkkuleipien kanssa!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti