tiistai 27. helmikuuta 2024

Kuorrutetut kalamurekepihvit

Meidän perheellä on hieman eriäviä mielipiteitä siitä onko kala hyvää. Korppujauhoilla kuorrutetut ja voissa rapeaksi paistetut kalamurekepihvit maistuvat kuitenkin kaikille. Olen jauhanut itse lihamyllyllä lahnaa ja haukea pakkaseen niin sieltä on helppo ottaa kalaa ja tehdä pihvejä kun lapset pyytävät ruuaksi "niitä  herkkupihvejä".


Kalamurekepihvejä, riisiä, bearnaisekastiketta sekä vihersalaattia tomaatilla ja maissilla.


Resepti:


800 g jauhettua lahnaa, haukea tai muuta vaaleaa kalaa

0,5 dl korppujauhoja

1 dl vettä 

1 kananmuna

1 tl suolaa

1 tl sitruunapippuria

1 tl kalamaustetta


Kuorrutus:

1 tl suolaa

1 tl sitruunapippuria

0,5 tl kurkumaa

3 dl korppujauhoja


N. 50 g voita paistamiseen 





Tarvikkeet:


n. 3 litran muovikulho

Sekoituslasta

Paistinlasta

Voiveitsi

Teelusikka

1 desilitran mitta

5 desilitran mitta

Muovirasia tms. astia leivityksen korppujauhoille

Paistinpannu

Uunipelti

Leivinpaperi

Patalaput





Ennen aloitusta muistathan pestä kädet ja tarkistaa, että löydät kaikki raaka-aineet ja tarvikkeet.



1. Mittaa 0,5 desilitraa korppujauhoja ja kaada se muovikulhoon.






2. Mittaa 1 desilitra vettä ja kaada se korppujauhojen sekaan.




3. Lisää mausteet korppujauhojen sekaan ja sekoita.


Lisää 1 teelusikallinen sitruunapippuria.


Lisää 1 teelusikallinen suolaa.


Lisää 1 teelusikallinen kalamaustetta.




4. Riko kanamuna, lisää se kulhoon ja sekoita.






5.  Lisää kulhoon jauhettu kala ja sekoita massa tasaiseksi.






6.  Seuraavaksi maustetaan korppujauhot kuorrutusta varten. 
Mittaa noin 3 desilitraa korppujauhoja ja kaada se muovirasiaan. Lisää korppujauhojen sekaan mausteet ja sekoita.






Lisää 1 teelusikallinen suolaa.


Lisää 1 teelusikallinen sitruunapippuria.


Lisää 0,5 teelusikallista kurkumaa.


Sekoita.

7. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.




8. Laita levy kuumenemaan ja lisää paistinpannulle voita. Voit lisätä voita paistamisen aikana tarvittaessa.




9. Muotoile kalamassasta pihvejä.




10. Pyörittele pihvit maustetuissa korppujauhoissa.




11. Paista pihvejä kuumalla pannulla molemmin puolin niin, että niiden pinta on kullanruskea.








12. Kun pihvit on paistettu molemmin puolin, siirrä ne uunipellille. Kypsennä pihvejä vielä uunissa 10-15 minuutin ajan.








13. Tarjoile valmiit pihvit haluamiesi lisukkeiden kera. Meillä oli tällä kertaa riisiä, bearnaisekastiketta ja vihersalaattia tomaatilla ja maissilla.





lauantai 24. helmikuuta 2024

Vihreää ikkunalle! Salaattia kasvamaan!



Aurinko alkaa paistaa ja ilmat lämmetä eli vettä sataa ja joka paikassa on liukasta ja märkää. Inhottava sää ja ulos ei tekisi mieli lähteä. Nämä ovat kuitenkin merkkejä lähestyvästä keväästä. Usein keväisin alkaa tehdä mieli saada sotkettua sormet mullalla.

Lapset kyselivätkin milloin laitetaan jotain kasvamaan. Katsottiin sitten yhdessä löytyisikö viime vuodelta jotain siemeniä, joista saisi vihreää syötävää ikkunalle kasvamaan. Kaapin kätköistä löytyikin vaikka mitä ja valittiin niistä nyt ainakin aluksi muutamaa siemenpussi kasvatettavaksi.




On kiva laittaa tuoretta salaattia leivän päälle. Laitettiin yhteen purkkiin kasvamaan lehtikaalia, lehtisalaattia ja jotain salaattisekoitusta.




Pinaattia ja persiljaa laitettiin omiin purkkeihinsa. Ostettiin tässä yksi päivä kaupasta tuoretta pinaattia ja lasten mielestä se oli tosi hyvää perusvihersalaatin seassa.

Persiljaa voi käyttää mausteena tai syödä sellaisenaan. Siitä saa myös kivoja koristeita.




Ehkä kaikista helpoin ja nopein kasvatettava on herneenversot. Näiden kasvatus onnistuu melkein kaikilta. Meillä lapset tykkäävät syödä herneenversoja suoraan ruukusta, mutta sitä laitetaan myös leivän päälle ja salaatin sekaan.

Herneenversot voi kasvattaa tavallisista kuivatuista herneistä, joista hernekeittokin tehdään. Tällä kertaa idätin herneitä pari päivää kahden kostean talouspaperin välissä ennen multaan laittoa. Herneet voi laittaa kasvamaan multaan myös ilman idätystä ja muutamassa päivässä näkyy jo pienet herneenverson alut.






Me askarreltiin maitotölkeistä ruukut kasvatukseen. Lapset päällystivät tölkit värillisillä papereilla ja koristelivat ne haluamallaan tavalla. He piirsivät kaloja, kukkia ja vaikka mitä ihme olioita.

Kun purkit olivat valmiit täytettiin ne mullalla. Lapset saivat itse ripotella siemenet ja niiden päälle laitettiin vielä pieni kerros multaa. Multa kasteltiin hyvin ja sitten vain odoteltiin milloin alkaa tapahtua jotain.




 Multa täytyy pitää kosteana, mutta ei kannata kuitenkaan kastella liikaa.




Herneenversot alkoivat pilkistää jo nopeasti mullasta. Muutamaa päivää myöhemmin alkoi näkyä salaatin ja pinaatin alkuja. Persilja alkoi nousemaan hitaimmin ja nyt sieltä näkyy vasta yksi pieni alku.

Tälläiseltä meidän istutukset näyttävät 10 päivän kuluttua istutuksesta. Herneenversoja pääsee jo maistelemaan. Toivotaan, että loputkin jatkavat kasvamistaan ja antavat satoa.



On jännä seurailla miten kasvit kasvavat. Samalla lapset oppivat, että kasveista pitää huolehtia päivittäin ja saavat maistella oman työnsä tuloksia. 

Katsotaan innostutaanko laittamaan vielä jotain muutakin kasvamaan...

sunnuntai 18. helmikuuta 2024

Kananmunaton kinkkupiirakka rukiisella pohjalla

Meidän alkoi tehdä mieli kinkkupiirakkaa perjantaina niin eihän siinä auttanut muu kuin käydä leipomaan. Pojilla oli muuta tekemistä, mutta 2-vuotias halusi tulla auttamaan. 

Kokeiltiin vähän erilaista pohjaa ja se onnistuikin tosi hyvin. Lisättiin siis taikinaan ruishiutaleita niin pohja ei ollut pelkkää vehnää. Öljynä käytettiin maustettua öljyä ja se antoi pohjalle mukavasti makua.

Yleensä olen tehnyt kinkkupiirakkaan kananmuna-kermaseoksen, mutta pöydällä olikin vain tyhjä kananmunakenno. Kananmunat korvasin sitten lusikallisella maissitärkkelyksellä. 

Pienen neidin kanssa leipomisessa saa olla tarkkana sillä vauhtia riittää. Mittailtiin raaka-aineita yhdessä ja vähän sai olla ohjailemassa omalla kädellä, että suurin on aineista osuu kulhoon asti. Sekoittelu ja taikinan taputtelu pellille oli myös kivaa. Kaikkea piti tietenkin myös maistella, leivinjauheen jälkeen suu meni pieneen irvistykseen... 





Resepti:


Pohja:

3 dl ruishiutaleita

3 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

0,5 tl suolaa

2 dl vettä

1 dl keiju yrttiöljyä tomaatti valkosipuli basilika (voit käyttää myös tavallista öljyä)




Täytteet:

Makeaa chilikastiketta

1 paprika 

400 g kinkkusuikaleita

200 g juustoa

2 dl kermaa + 0,5 dl purkin huuhteluvettä

0,5 tl suolaa

0,5 tl rouhittua mustapippuria 

1 tl persiljaa





Tarvikkeet:


Uunipelti

Leivinpaperi

Patalaput

2-3 litran kulho

1 litran kulho

1 litran mitta

Leikkuulauta

Leikkuuveitsi

Sekoituslasta 

Nuolija

Vispilä 

Ruokalusikka

Teelusikka






Ennen aloitusta muistathan pestä kädet ja tarkistaa, että löydät kaikki raaka-aineet ja tarvikkeet.



1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.




2. Mittaa 3 desilitraa ruishiutaleita ja kaada ne isompaan muovikulhoon.






3. Mittaa 3 desilitraa vehnäjauhoja ja kaada ne ruishiutaleiden sekaan.






4. Lisää 0,5 teelusikallista suolaa jauhojen sekaan.




5. Lisää 2 teelusikallista leivinjauhetta jauhojen sekaan.




6. Lisää 2 desilitraa vettä taikinakulhoon.






7. Lisää 1 desilitra öljyä taikinakulhoon.






8. Sekoita taikina hyvin sekaisin.






9. Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle ja taputtele se tasaisesti joka kohtaan 








10. Laita pelti uuniin ja paista pohjaa noin 10 minuutin ajan 200 asteessa.




11. Huuhtele paprika ja pilko se pieniksi kuutioiksi.










12. Raasta juusto juustonraastimella.






13. Kaada 2 desilitraa kermaa muovikulhoon. Huuhtele purkki myös noin 0,5 desilitralla vettä ja kaada se kerman joukkoon .




14. Lisää kerman joukkoon 1 teelusikallinen maissitärkkelystä.




15. Lisää kerman joukkoon suola, mustapippuri ja kuivattu persilja.


Lisää 0,5 teelusikallista suolaa.


Lisää 0,5 teelusikallista rouhittua mustapippuria.


Lisää 1 teelusikallinen kuivattua persiljaa.


16. Sekoita vispilällä tasaiseksi.




17. Muista ottaa pohja pois uunista!





18. Lisää noin 2-4 ruokalusikallista makeaa chilikastiketta pohjan päälle ja levitä sitä lusikalla joka paikkaan. 


Halutessasi voit käyttää tämän tilalla esimerkiksi ketsuppia tai bbq-kastiketta.




19. Levitä paprikakuutiot pohjan päälle.






20. Lisää kinkkusuikaleet pohjan päälle.






21. Levitä juustoraaste kinkkujen päälle.






22. Kaada kermaseosta tasaisesti joka kohtaan.






23. Paista kinkkupiirakkaa uunissa noin 20-30 minuutin ajan. Tarkkaile kypsymistä paiston aikana.








24. Anna piirakan vetäytyä hetki, leikkaa paloiksi ja tarjoile.