Edellisessä postauksessa kerroinkin, että olin ollut viikonlopun lomareissulla ja kokkaillut perheelle ruokaa siksi aikaa valmiiksi. Pinaattikeiton lisäksi toinen viikonlopun toiveruoka oli perinteiset lihapullat ja niitä teinkin ison pannullisen. Isä keitti sitten perunaa ja porkkanaa lihapullien lisukkeeksi.
Lihapullia oli onneksi vielä jäljellä kun tulin kotiin reissusta. Oli kauhea nälkä niin lihapullat kyllä maistuivat minulle hyvin viiden tunnin automatkan jälkeen. Tällä ohjeella tuli pehmeät ja maukkaat lihapullat, melkein kuin mummon tekemät.
Resepti:
700g jauhelihaa
1 dl korppujauhoja
1-2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 lihaliemikuutio
1 kananmuna
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl mustapippuria
1 tl jauhelihamaustetta
Voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 rkl soijakastiketta
1 rkl ketsuppia
Vettä
Tarvikkeet:
Muovikulho
Desimitta
Leikkuulauta
Kokkiveitsi
Vihannesveitsi
Pieni paistinpannu
Iso paistinpannu
Teelusikka
Voiveitsi
5 ruokalusikkaa
Litran mitta
Vispilä
Puulasta
Ennen aloitusta muistathan pestä kädet ja tarkistaa, että löydät kaikki raaka-aineet ja tarvikkeet.
1. Mittaa 1 dl korppujauhoja ja kaada korppujauhot kulhoon, jossa tehdään lihapullataikina.
2. Lisää mausteet eli paprikajauhe, mustapippurirouhe ja suola korppujauhojen sekaan.
4. Pilko sipuli kuutioiksi.
7. Lisää sipulit paistinpannulle ja kuullota niitä kevyesti.
8. Lisää pannulle 1 dl vettä ja lihaliemikuutio. Anna sipulien kiehua sen aikaa, että liemi haihtuu pois.
|
Lihaliemikuutio antaa makua sipulille ja lihapullataikinalle. |
|
Hyvin haudutetut sipulit ovat pehmeitä ja maistuvat näin lapsille. |
9. Lisää 1 kananmuna korppujauhojen sekaan ja sekoita.
|
Neiti päääsi taas sekoituspuuhiin. |
10. Lisää 700 g jauhelihaa kulhoon.
11. Lisää sipulit jauhelihataikinaan.
12. Sekoita lihapullataikina huolellisesti, että mausteet levittyvät tasaisesti joka kohtaa.
|
Mielestäni käsineen on helpoin sekoittaa. |
13. Laita paistinpannu kuumenemaan ja lisää siihen voita.
14. Pyörittele jauhelihamassasta palloja ja laita ne paistinpannulle.
15. Ruskista lihapullat kunnolla ruskeaksi joka puolelta.
17. Lisää 1 lihaliemikuutio liemeen.
18. Anna lihapullien kiehua liemessä 5-10 minuutin ajan.
19. Tee kastikkeelle vehnäjauhosuurus.
21. Lisää vehnäjauhosuuruste liemeen hitaasti kaataen ja koko ajan sekoittaen.
22. Laita lihapullat takaisin kastikkeeseen .
23. Lisää 1 ruokalusikallinen soijakastiketta.
24. Lisää 1 ruokalusikallinen ketsuppia.
25. Anna lihapullien hautua kannen alla 15 - 60 minuutin ajan. Kastikkeen maku paranee pidemmällä haudutusajalla.
|
Muista tarkkailla nesteen määrää haudutuksen aikana. |
26. Tarjoile lihapullat esimerkiksi perunamuussin ja porkkanaraasteen kanssa.
Vinkki: Lihapullien hautuessa valmista itse tai lapsesi kanssa jälkiruuaksi esimerkiksi mustikkarahkaa.