sunnuntai 31. joulukuuta 2023

Suosituimmat reseptit 2023

Vuonna 2023 olen aloittanut blogin pitämisen ja tehnyt blogille instagram ja pinterest tilit. En ole koskaan ollut aktiivinen sosiaalisen median käyttäjä, joten tässä on ollut paljon uutta ja opeteltavaa. Blogini löytyy myös blogit.fi sivustolta ja tätä kirjoittaessani blogini on top-listan sijalla 34. ruokablogeissa. 

On ollut hienoa seurata, että blogini saa päivittäin sekä uusia että palaavia lukijoita katsomaan mitä ollaan kokkailtu. Minulla on ollut Instagram tili noin kuukauden ajan, joten siellä ei ole vielä paljon seuraajia. Kuitenkin lähes joka päivä joku alkaa seurata tiliäni. 

Olen iloinen, jos blogini innostaa ketä tahansa ruuanlaittopuuhiin tai antaa vinkkejä lasten kanssa keittiössä touhuiluun. Omat lapseni ainakin viihtyvät keittiössä yhteisiä reseptejä tehdessämme. Tästä on tullut meille mukava harrastus.

Tänään kokkaillaan pojan kanssa tonnikalatortillarullia ja nakkipiiloja uuden vuoden iltapalalle. Lähipäivinä teen niistä reseptit blogiin luettavaksi ja kokeiltavaksi. Illalla syömme varmasti myös vähän herkkuja ja lapset saavat valvoa pitkään uuden vuoden kunniaksi.


Ensimmäisten kuukausien suosituimmat reseptit/postaukset blogissani ovat:

1. Mitä tänään syötäisiin?

2. Helppo kaikki sekaisin banaanikakku

3. Vadelmainen hedelmärahka

4. Nopeat kinkkutortillapizzat

5. Kinkku-pekonikastike




Instagramin puolella suosituimmat reseptini ovat olleet:

1. Jouluinen suklaapelti

2. Kanakolmioleivät

3. Smetanainen uunilohi

4. Kermainen kanapasta

5. Jauhelihacannelonit



Tässä vielä linkki Instagram tililleni:

https://www.instagram.com/lapsenmielistakokkailua/

Instagrammin ja blogin suosituimpien reseptien listat näyttävät aika erilaisilta, mutta toivottavasti se kertoo, että kaikille löytyy jotain mieleistä. 


Kiitos kaikille lukijoille ja hyvää uutta vuotta 2024!


P.S Kommentit ja reseptitoiveet ovat aina tervetulleita!

torstai 28. joulukuuta 2023

Tomaattinen lihakastike paprika- ja porkkanakuutiolla

Välillä tekee mieli kunnon lihakastiketta perunoiden kanssa. Pakastimesta löytyi pala porsaan ulkofileetä, jonka annoin sulaa parin tunnin ajan viileässä vedessä. Liha on helppo leikata suikaleiksi hieman kohmeisena, anna sen kuitenkin lämmetä jonkin aikaa ennen paistamista saadaksesi parhaan paistotuloksen.

Meillä kypsät vihannekset eivät ole kovin paljon lasten mieleen. Tämä on varmasti yleinen ongelma monessa lapsiperheessä.  Tähän ruokaan pilkoin kuitenkin paprikaa, porkkanaa ja sipulia pieniksi kuutioiksi. Näin saan nostettua aterian kasvismäärää niin, että lapsillekin maistuu ilman kiukuttelua. Jos pöydässä ei ole nirsoilijoita voit jättää kasvikset isommiksi paloiksikin tai vaikka tuplata kasvisten määrän.

Onko teilläkin valikoivia syöjiä ruokapöydässä vai kelpaako lapsille/aikuisille kaikki mitä on tarjolla?



Lihakastiketta ja keitettyä perunaa


Resepti:

1 kg possunlihaa (minulla oli ulkofilee pala, mutta voit käyttää myös valmiita suikaleita)

Juoksevaa rasvaa

2 sipulia

1 paprika

1 porkkana

2 tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

1 tl rouhittua mustapippuria

0,5 tl jauhettua maustepippuria

1 prk (70g) tomaattipyrettä

2 rkl vehnäjauhoja

1 l vettä

1 dl ruokakermaa 





Tarvikkeet:

Iso paistinpannu ja kansi

Litran mitta

Leikkuulauta

Kokkiveitsi

Vihannesveitsi

Kuorimaveitsi

Ruokalusikka

Teelusikka





Ennen aloitusta muistathan pestä kädet ja tarkistaa, että löydät kaikki raaka-aineet ja tarvikkeet.


1. Kuori ja pilko sipulit.


Leikkaa sipuleista päät pois ja ota kuori pois veitsen avulla.


Halkaise sipulit.


Leikkaa sipuleihin viillot pitkittäin, älä kuitenkaan leikkaa kantaan asti.


Tee poikkiviilto viiltojen suuntaisesti.


Leikkaa sipuli viiltoja vastaan pieniksi kuutioiksi.



2. Pese ja pilko paprika.


Leikkaa paprikasta isoja lohkoja.


Leikkaa lohkot ensin suikaleiksi ja sen jälkeen kuutioiksi.

3. Kuori, pese ja pilko porkkana.


Kuori porkkana kuorimaveitsellä.


Pese porkkana juoksevan veden alla.


Leikkaa porkkana pitkittäin ohuiksi viipaleiksi.


Leikkaa viipaleet pitkiksi suikaleiksi.


Leikkaa suikaleet kuutioiksi.




4. Ota toinen leikkuulauta lihan pilkkomista varten tai siirrä pilkkomasi vihannekset esimerkiksi lautaselle odottamaan.

5. Leikkaa porsaan ulkofilee suikaleiksi.


Ota ensin paksu rasva lihan päältä pois.


Leikkaa liha viipaleiksi.



Leikkaa viipaleet suikaleiksi.




6. Laita levy kuumenemaan ja lisää pannulle rasvaa.




7. Kun pannu on kuuma lisää puolet lihoista pannulle.




8. Anna lihojen ruskistua muutaman minuutin ajan.




9. Siirrä jo ruskistuneet lihat pannun reunoille lisää loput lihat keskelle pannua.




10. Paista lihoja sen aikaa, että ne ovat ruskistuneet.


Tässä vaiheessa voit pienentää levyn lämpöä mausteiden lisäämisen ajaksi.


11. Lisää mausteet.


Lisää 1 teelusikallinen suolaa.


Lisää 0,5 teelusikallista jauhettua maustepippuria.


Lisää 1 teelusikallinen paprikajauhetta.


Lisää 1 teelusikallinen rouhittua mustapippuria.


12. Lisää pannulle rasvaa.




13. Sekoita niin, että kaikki lihasuikaleet maustuvat.




14. Lisää 1 purkillinen tomaattipyrettä.



15. Lisää 2 ruokalusikallista vehnäjauhoja lihasuikaleiden joukkoon ja sekoita hyvin.




16. Jos näyttää ettei jauhot sekoitu lihoihin voit lisätä hiukan rasvaa.




17. Lisää sipuli- ja paprikakuutiot pannulle.




18. Paista lihoja ja kasviksia vielä muutaman minuutin ajan.




19. Lisää noin 1 litra vettä vähitellen ja samalla sekoitellen kastikkeeseen.




20. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 minuutin ajan. Säädä levyn lämpö sopivaksi.




21. Lisää porkkanakuutiot kastikkeeseen.





22. Lisää 1 dl ruokakermaa kastikkeeseen.




23. Anna lihakastikkeen hautua vielä noin puolen tunnin ajan tai niin kauan, että lihat ovat kypsiä.





24. Kastikkeen hautuessa on aikaa siivota keittiö tai pelata esimerkiksi koko perheen lempijoululahjaa eli huojuvaa tornia. Kiitos joulupukki!





25. Tarjoile valmis kastike esimerkiksi keitetyn riisin tai perunoiden kanssa.





Vinkki! Suolakurkku sopii erinomaisesti lihakastikkeen lisukkeeksi.

keskiviikko 27. joulukuuta 2023

Pikaiset joulukinkku bbq pizzat

Joulukinkku maistuu hyvältä jouluna, mutta on eri asia kuinka monta päivää sitä jaksaa syödä. Meillä oli noin viiden kilon joulukinkku ja nyt kolmantana päivänä aaton jälkeen kinkkua oli jäljellä vielä hyvän kokoinen pala. Meidän perheen kinkkukiintiö alkoi olla kuitenkin täynnä, joten jotain hyvää oli keksittävä kinkun lopusta.

Tänään käytiin luistelemassa, ulkoiltiin ja pelailtiin lasten uusia lautapelejä niin aikaa kokkailulle ei jäänyt kovin paljon. Kaapista löytyi kuitenkin tortillapohjia, jotka ovat usein kiireen pelastus. Näistä tulee hyvät pizzapohjat, joiden päälle lisäsin bbq-kastiketta. Jääkaapissa oli myös joulun jäljiltä paprikaa ja kirsikkatomaatteja, joita pilkoin pizzojen päälle kinkun kaveriksi. 

Pizzoihin on helppo upottaa jämiä, joita jouluateriasta on jäänyt. Voit tehdä esimerkiksi kalapizzaa savulohen lopuista sipulirenkailla tai kuorruttaa pizzat erilaisilla joulujuustoilla. Vain mielikuvitus ja jääkaapin tarjonta on rajana sille, mitä herkkuja pizzan päälle laitat. Reippaimmat tekevät pizzapohjan itse ja upottavat taikinan joukkoon loput porkkana- ja lanttulaatikot.


Joulukinkku bbq pizzaa, salaattia, tomaattia ja kurkkua



Joulukinkku bbq pizzoihin tarvitset:

Joulukinkkua kuutioituna
Paprikaa ja tomaattia pilkottuina haluamaasi muotoon
Tortilloja
Bbq-kastiketta
Juustoraastetta
Pizzamaustetta

Leikkuulaudan ja veitsen, jos sinun täytyy pilkkoa jotain
2 uunipeltiä ja leivinpaperia
Patalaput





Ennen aloitusta muistathan pestä kädet ja tarkistaa, että löydät kaikki raaka-aineet ja tarvikkeet.



1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.



2. Levitä tortillapohjat pellille. Puolittamalla tortilloja saat mahtumaan niitä enemmän pellille.



3. Kaada bbq-kastiketta pizzapohjien päälle.



4. Levitä kinkkukuutiot tasaisesti pizzapohjien päälle.




5. Lisää paprikat pizzzoihin.




6. Lisää tomaatit pizzoihin.





7. Lisää juustoraastetta. Muista laittaa juustoa myös reunoille.





8. Paista pizzoja uunissa noin 10 minuutin ajan.


Muista käyttää patalappuja ja varoa kuumaa uunia ja peltiä.


9. Ota pizzat pois uunista ja ripottele niiden päälle pizzamaustetta.






Pizzan kanssa oli tarjolla tuoreita vihanneksia.

5-vuotias sanoi tämän olevan melkein
 parasta pizzaa!




Joko teillä on saatu joulukinkku syötyä? Mitä hyvää te olette keksineet tehdä kyllästyttyänne kinkkuun?