sunnuntai 26. toukokuuta 2024

Poikien kerhoeväät vk. 22

Tällä viikolla alkaa poikien kauan odottama kesäkerho. Kerho on sama seurakunnan kerho missä he ovat koko talven käyneet, mutta viimeiset kolme kertaa he leikkivät ulkona. 

Kerhon vieressä on pieni leikkipuisto, jossa he touhuilevat päivän ajan. Kerhossa saa mm. pelailla kavereiden kanssa pihapelejä ja puhallella saippuakuplia. Lapsista on hauskaa leikkiä ulkona myös kauppaa ja hiekkaleikkejä hiekkalaatikolla.

Ulkoillessa tulee tietenkin kova nälkä ja tarvitaan kunnon eväät.




Yllä olevassa kuvassa kerhoeväät ovat pakattuina valmiina spiderman-rasioissa menossa jääkaappiin odottamaan kerhoa.




Hönö leivistä on tullut yksi lasten lempileivistä, joten tein niistä molemmille puolikkaan kerrosleivän. Leivän väliin laitoin juustoa ja lauantaimakkaraa.




Laitoin vielä leivän kanssa samaan pakettiin muutaman kurkkusiivun. Pojat saavat sitten itse päättää laittavatko ne leivän väliin vai syövätkö erikseen.




Banaani puoliksi on aina niin helppo eväs...




Tilasin fiksuruualta mansikan ja banaanin makuisia jugurttijuomia ja ne olivat lasten mielestä herkkua. Pakkohan sen on maistua hyvältä kun purkissa on dinosauruksen kuva...




On tulossa kuuma päivä ja vettä menee reilusti. Nyt teinkin yllätyksen ja lisäsin veden sekaan sitruunaviipaleita. Näissä alumiinipulloissa vesi pysyy viileämpänä vähän pitempään ja sitä on kiva hörppiä pitkin ulkoilua. Ehkä laitan pullot vielä pariksi tunniksi  pakkaseen niin on varmasti kylmää ja raikasta.



perjantai 24. toukokuuta 2024

Ruskea jauhelihakastike

 

Kun ei keksi mitä ruokaa tekisi niin jauhelihakastike on helppo, nopea ja hyvä ruoka valmistaa. Jauhelihakastike on siitä kiva ruoka, että siitä on lukemattomia eri variaatioita miten sen valmistaa.

Jauhelihasta voi tehdä esimerkiksi perinteistä ruskeaa kastiketta ja sen voi tuunata vaikkapa porkkanakuutioilla. Spagetin kanssa sopii tomaattinen jauhelihakastike ja jos kaipaa hiukan erilaista voi kastikkeen maustaa makealla chilikastikkeella ja lisätä siihen paprikaa tai laittaa sekaan tuorejuustoa. Vain mielikuvitus on rajana siinä mitä kaikkea kastikkeeseen voi lisätä tai millä sen voi maustaa.

Tällä kertaa valmistin aika tavallisen ruskean jauhelihakastikkeen, johon lisäsin ketsuppia tuomaan väriä ja makua. Lisukkeena jauhelihakastikkeelle oli keitetyt perunat, soijakastikkeella maustettua paistettua parsakaalia, kirsikkatomaatteja ja herneenversoja.


Millainen on sinun suosikki jauhelihakastike ja millä lisukkeilla?





Resepti:


700 g jauhelihaa

1 iso sipuli 

3 rkl vehnäjauhoja

1 lihaliemikuutio 

1 tl suolaa

1 tl jauhelihamaustetta

0,5 tl maustepippuria

8 dl -1 l vettä

2 rkl ketsuppia 




Tarvikkeet:


Leikkuulauta

Leikkuuveitsi

Vihannesveitsi 

Paistinlasta

Ruokalusikka

Teelusikka

Litran mitta

Syvä paistinpannu ja kansi




Ennen aloitusta muistathan pestä kädet ja tarkistaa, että löydät kaikki raaka-aineet ja tarvikkeet.


1. Kuori ja pilko sipuli.


Kuori sipuli.


Halkaise sipuli.


Leikkaa viillot pitkittäin niin, että kanta jää kuitenkin ehjäksi.


Tee yksi viilto vaakasuunnassa jättäen kannan edelleen ehjäksi.


Leikkaa sipuli viiltoja vasten pieniksi kuutioiksi.




2. Laita jauheliha kuumalle pannulle ja murustele liha paistinlastalla.








3. Lisää mausteet.


Lisää 1 lihaliemikuutio.


Lisää 1 teelusikallinen jauhelihamaustetta.


Lisää 0,5 teelusikallista jauhettua maustepippuria.


Lisää 1 teelusikallinen suolaa.


4. Anna jauhelihan ruskistua kunnolla.




5. Ripottele jauhelihan päälle 3 ruokalusikallista vehnäjauhoja ja ruskista jauhoja jauhelihan kanssa muutaman minuutin ajan.









6. Lisää  sipulit ja kuullota niitä muutaman minuutin ajan pannulla jauhelihan kanssa.







7. Lisää 8 desilitraa vettä pannulle hitaasti kaataen ja samalla koko ajan sekoittaen. 






8. Lisää kastikkeeseen 2 ruokalusikallista ketsuppia.






9. Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä kannen alle noin 20 minuutin ajan.




10. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vettä jos kastike näyttää liian paksulta. Tarjoile haluamiesi lisukkeiden kanssa.




Vinkki: Lisää kastikkeen sekaan porkkanakuutioita ja hiukan pizzamaustetta niin saat samalla reseptillä erilaisen ruuan toisella kertaa!

maanantai 13. toukokuuta 2024

Kinkkuvoileipäkakku sekä vinkki ylijääneille paahtoleivän reunoille

Sunnuntaina vietettiin äitienpäivää ihanassa aurinkoisessa säässä, ehkä se kesäkin sieltä yrittää tulla... Juhlimme isommalla porukalla syömisen ja ulkoilun merkeissä.

Minä valmistin kinkkuvoileipäkakun ja jaan tähän reseptin, mitä kaikkea siihen tuli. Tällä kertaa en ehtinyt ottaa kuvia joka työvaiheiheista, ainoastaan lopputuloksesta.






Kinkkuvoileipäkakku:


1kg ylikypsää palvikinkkua

200 g paprikatuorejuustoa

200 valkosipulituorejuustoa

100 g kermaviiliä 

200 g majoneesia

3 dl kurkkusalaattia

1 sipuli

Puolikas kurkku

1 keltainen paprika

1 punainen paprika

0,5 tl paprikajauhetta

0,5 tl mustapippuria

Reilu nippu persiljaa


Pilko vihannekset ja kinkut ja sotke kaikki aineet sekaisin. 


50 paahtoleipäviipaletta

Kostutukseen noin. 2 dl lihalientä


Leikkaa paahtoleivistä reunat pois ja lado ne tarjottimelle kerroksittain kinkkumössön kanssa. Kostuta leipäviipaleet hyvin lihaliemellä. Annan kakun olla vuorokauden ajan kelmun alla jääkaapissa niin se kostuu maukkaaksi.


Kuorrutus:

400 g ranskankermaa

400 g yrtti tuorejuustoa

3 rkl majoneesia

1 tl paprikajauhetta 

0,5 tl rouhittua mustapippuria 

0,5 tl suolaa 


Valmista kuorrutus sekoittamalla kaikki aineet yhteen. Kuorruta ja koristele kakku haluamallasi tavalla.

Tällä ohjeella tulee iso voileipäkakku. Minulla oli kerroksessa 10 leipäviipaletta ja yhteensä 5 kerrosta.

Minä käytin koristeina  herneenversoja, tomaattia ja kalkkuna-ja Balkan makkaraa sekä reunoille juustoraastetta.



Vinkki: Paahtoleivän reunat voi latoa pellille pizzapohjaksi. Levitä niiden päälle valitsemasi täytteet ja saat herkullista pizzaa.









Tässä vielä kuvia siitä mitä lapset valmistivat juhlaa varten:


4-vuotias teki nakkipiiloja, joissa osassa on ketsuppia ja juustoa ja toisissa kurkkusalaattia välissä.


Lapset valmistivat yhdessä lihapulla-nakki-juusto-tikkuja. Vihanneksia oli lisänä kupeissa, joista sai itse valita mieleisensä.


6-vuotias valmisti tonnikalatortillarullia.


6-vuotias teki myös nämä suklaavaahtokarkit.


2-vuotias valmisti vaahtokarkkikeksejä.



Oli niin ihanaa kun lapset halusivat leipoa ja valmistella kaikkea hyvää äitienpäiväksi!

tiistai 7. toukokuuta 2024

Nakkikeitto

Miksi nakit ovat niin monen lapsen lempiruokaa? Jos mikään muu ei kelpaa niin nakit menevät aina alas. On se kyllä pakko myöntää, että onhan nakkiruuat tosi hyviä omastakin mielestä...

Nakkeja ei kuitenkaan kannata syödä joka päivä tai edes joka viikko. Satunnainen nakkiateria ei tee kuitenkaan pahaa kun syö muuten monipuolisesti ja enimmäkseen terveellisesti. Vaikka osa ruuasta ei olisi niin terveellistä niin fiksuilla lisukevalinnoilla saa kuitenkin kasattua järkevän aterian.

Lapset tykkäävät syödä kasviksia monipuolisesti raakoina ja niitä meillä onkin lähes joka aterialla tarjolla jossain muodossa. Lämpimät kasvikset tuottavat meillä kuitenkin haasteita niin lapsilla kuin itsellänäkin. Me ollaan kuitenkin yritetty lisätä kasvisten määrää ruuassa ja maisteltu erilaisia kypsiä kasviksia erikseen valmistettuina sekä sekoitettuna erilaisiin ruokiin.

Nakkikeitossa meillä on tavallisesti perunaa ja porkkanaa sekä joskus purjoa ja lanttua. Riippuu aina vähän siitä mitä kaapista löytyy. Nyt meillä oli vihanneslaatikossa kesäkurpitsaa, joten ajattelin kokeilla pilkkoa sitä keiton sekaan. Kesäkurpitsat sopivat hyvin keiton joukkoon ja lapsetkin tykkäsivät. Me tykätään myös, että keitossa on reilusti maukasta kuumaa lientä. Nam!






Resepti:

8-10 perunaa

2 porkkanaa

Noin 15 cm pala kesäkurpitsaa

1,5 l vettä

1 lihaliemikuutio

Noin 10 mustapippuria

0,5 tl paprikajauhetta

2 rkl ketsuppia

1 dl makaroonia

450 g nakkeja

1 tl persiljaa

(1 tl suolaa tarvittaessa)







Tarvikkeet:


Noin 3 litran kattila

Kauha

Litran mitta

Leikkuulauta

Leikkuuveitsi

Kuorimaveitsi

Ruokalusikka

Teelusikka






Ennen aloitusta muistathan pestä kädet ja tarkistaa, että löydät kaikki raaka-aineet ja tarvikkeet.



1. Kuori perunat kuorimaveitsellä.




2. Kuori porkkanat kuorimaveitsellä.




3. Pese perunat ja porkkanat huolellisesti.




4. Pilko porkkanat kuutioiksi.


Leikkaa porkkanan päätypala pois.


Halkaise porkkana pitkittäin kolmeen tai neljään osaan.


Leikkaa porkkanaviipaleet suikaleiksi.


Leikkaa suikaleista kuutioita.


5. Lisää porkkanat kattilaan.




6. Puolita perunat ja leikkaa perunan puolikkaat neljään tai kuuteen osaan koosta riippuen.




7. Lisää perunat kattilaan.



8. Lisää kattilaan 1,5 litraa vettä ja laita kattila hellan levylle kiehumaan.




9. Lisää keittoon mausteita.


Lisää 1 lihaliemikuutio 


Lisää noin 10 kpl kokonaisia mustapippuria.


Lisää 0,5 teelusikallista paprikajauhetta.


10. Ota noin 15 cm pala kesäkurpitsaa ja pese se juoksevan veden alla.




11. Pilko kesäkurpitsa pieniksi kuutioiksi.


Leikkaa kesäkurpitsa pitkittäin viipaleiksi.


Leikkaa viipaleet suikaleiksi.


Leikkaa suikaleet kuutioiksi.


12. Lisää kesäkurpitsat keiton sekaan.




13. Kun keitto on kiehunut noin 5 minuutin ajan lisää sinne noin 1 desilitra makaroonia.




Makaroonien lisäämisen jälkeen keitto on valmis noin 10 - 15 minuutin kiehumisen jälkeen.


14. Lisää 2 ruokalusikallista ketsuppia.




15. Pilko nakit.


Nakkien pilkkominen onnistuu hyvin lapsilta pienellä voiveitsellä.


16. Lisää nakit keiton joukkoon.




17. Maista keittoa ja lisää tarvittaessa suolaa.




18. Lisää 1 teelusikallinen kuivattua persiljaa.


Voit käyttää halutessasi myös tuoretta persiljaa.


Nakkikeitto maistuu hyvältä kun siinä on reilusti lientä ja nakkeja sekä sopivasti kasviksia.




Vinkki: Vaihda nakkien tilalle lihapullia niin saat herkullisen lihapullakeiton.


P.S. Seuraavaksi blogiin tulossa resepti ruskeaan jauhelihakastikkeeseen...