Miksi nakit ovat niin monen lapsen lempiruokaa? Jos mikään muu ei kelpaa niin nakit menevät aina alas. On se kyllä pakko myöntää, että onhan nakkiruuat tosi hyviä omastakin mielestä...
Nakkeja ei kuitenkaan kannata syödä joka päivä tai edes joka viikko. Satunnainen nakkiateria ei tee kuitenkaan pahaa kun syö muuten monipuolisesti ja enimmäkseen terveellisesti. Vaikka osa ruuasta ei olisi niin terveellistä niin fiksuilla lisukevalinnoilla saa kuitenkin kasattua järkevän aterian.
Lapset tykkäävät syödä kasviksia monipuolisesti raakoina ja niitä meillä onkin lähes joka aterialla tarjolla jossain muodossa. Lämpimät kasvikset tuottavat meillä kuitenkin haasteita niin lapsilla kuin itsellänäkin. Me ollaan kuitenkin yritetty lisätä kasvisten määrää ruuassa ja maisteltu erilaisia kypsiä kasviksia erikseen valmistettuina sekä sekoitettuna erilaisiin ruokiin.
Nakkikeitossa meillä on tavallisesti perunaa ja porkkanaa sekä joskus purjoa ja lanttua. Riippuu aina vähän siitä mitä kaapista löytyy. Nyt meillä oli vihanneslaatikossa kesäkurpitsaa, joten ajattelin kokeilla pilkkoa sitä keiton sekaan. Kesäkurpitsat sopivat hyvin keiton joukkoon ja lapsetkin tykkäsivät. Me tykätään myös, että keitossa on reilusti maukasta kuumaa lientä. Nam!
Resepti:
8-10 perunaa
2 porkkanaa
Noin 15 cm pala kesäkurpitsaa
1,5 l vettä
1 lihaliemikuutio
Noin 10 mustapippuria
0,5 tl paprikajauhetta
2 rkl ketsuppia
1 dl makaroonia
450 g nakkeja
1 tl persiljaa
(1 tl suolaa tarvittaessa)
Tarvikkeet:
Noin 3 litran kattila
Kauha
Litran mitta
Leikkuulauta
Leikkuuveitsi
Kuorimaveitsi
Ruokalusikka
Teelusikka
Ennen aloitusta muistathan pestä kädet ja tarkistaa, että löydät kaikki raaka-aineet ja tarvikkeet.
1. Kuori perunat kuorimaveitsellä.
2. Kuori porkkanat kuorimaveitsellä.
3. Pese perunat ja porkkanat huolellisesti.
4. Pilko porkkanat kuutioiksi.
6. Puolita perunat ja leikkaa perunan puolikkaat neljään tai kuuteen osaan koosta riippuen.
7. Lisää perunat kattilaan.
8. Lisää kattilaan 1,5 litraa vettä ja laita kattila hellan levylle kiehumaan.
9. Lisää keittoon mausteita.
11. Pilko kesäkurpitsa pieniksi kuutioiksi.
13. Kun keitto on kiehunut noin 5 minuutin ajan lisää sinne noin 1 desilitra makaroonia.
|
Makaroonien lisäämisen jälkeen keitto on valmis noin 10 - 15 minuutin kiehumisen jälkeen. |
14. Lisää 2 ruokalusikallista ketsuppia.
|
Nakkien pilkkominen onnistuu hyvin lapsilta pienellä voiveitsellä. |
16. Lisää nakit keiton joukkoon.
17. Maista keittoa ja lisää tarvittaessa suolaa.
18. Lisää 1 teelusikallinen kuivattua persiljaa.
|
Voit käyttää halutessasi myös tuoretta persiljaa. |
|
Nakkikeitto maistuu hyvältä kun siinä on reilusti lientä ja nakkeja sekä sopivasti kasviksia.
|
Vinkki: Vaihda nakkien tilalle lihapullia niin saat herkullisen lihapullakeiton.
P.S. Seuraavaksi blogiin tulossa resepti ruskeaan jauhelihakastikkeeseen...