perjantai 19. tammikuuta 2024

Lihapullat ruskeassa kastikkeessa

Edellisessä postauksessa kerroinkin, että olin ollut viikonlopun lomareissulla ja kokkaillut perheelle ruokaa siksi aikaa valmiiksi. Pinaattikeiton lisäksi toinen viikonlopun toiveruoka oli perinteiset lihapullat ja niitä teinkin ison pannullisen. Isä keitti sitten perunaa ja porkkanaa lihapullien lisukkeeksi. 

Lihapullia oli onneksi vielä jäljellä kun tulin kotiin reissusta. Oli kauhea nälkä niin lihapullat kyllä maistuivat minulle hyvin viiden tunnin automatkan jälkeen. Tällä ohjeella tuli pehmeät ja maukkaat lihapullat, melkein kuin mummon tekemät.






Resepti:


 700g jauhelihaa

1 dl korppujauhoja

1-2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

2 lihaliemikuutio

1 kananmuna

1 tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

0,5 tl mustapippuria

1 tl jauhelihamaustetta

Voita

 2 rkl vehnäjauhoja

1 rkl soijakastiketta

1 rkl ketsuppia

Vettä





Tarvikkeet:


Muovikulho

Desimitta

Leikkuulauta

Kokkiveitsi

Vihannesveitsi 

Pieni paistinpannu

Iso paistinpannu 

Teelusikka

Voiveitsi

5 ruokalusikkaa

Litran mitta

Vispilä

Puulasta






Ennen aloitusta muistathan pestä kädet ja tarkistaa, että löydät kaikki raaka-aineet ja tarvikkeet.



1. Mittaa 1 dl korppujauhoja ja kaada korppujauhot kulhoon, jossa tehdään lihapullataikina.






2. Lisää mausteet eli paprikajauhe, mustapippurirouhe ja suola korppujauhojen sekaan.


Lisää 1 tl paprikajauhetta.


Lisää 0,5 teelusikallista rouhittua mustapippuria.


Lisää 1 tl suolaa.


3. Lisää 1 dl vettä ja sekoita se korppujauhojen sekaan. Anna korppujauhojen turvota veden kanssa sen aikaa kun pilkot sipulit.






4. Pilko sipuli kuutioiksi.


Leikkaa sipulista molemmat päät pois.


Kuori sipuli.



Puolita sipuli.


Leikkaa sipuliin viillot, jätä kuitenkin kanta ehjäksi.


Kuutioi sipuli leikkaamalla toisin päin eli viiltoja vasten.


5. Kuori ja pilko valkosipuli. Voit käyttää halutessasi myös valkosipulipuristinta.


Leikkasin valkosipulista molemmat päät pois niin kuoriminen onnistui 2-vuotiaaltakin.


Paina veitsellä voimakkaasti valkosipuli lyttyyn.


Pilko litistetty valkosipuli pieniksi kuutioiksi.


6. Laita paistinpannu levylle kuumenemaan ja leikkaa pala voita pannulle.






7. Lisää sipulit paistinpannulle ja kuullota niitä kevyesti.






8. Lisää pannulle 1 dl vettä ja lihaliemikuutio. Anna sipulien kiehua sen aikaa, että liemi haihtuu pois.




Lihaliemikuutio antaa makua sipulille ja lihapullataikinalle.


Hyvin haudutetut sipulit ovat pehmeitä ja maistuvat näin lapsille.


9. Lisää 1 kananmuna korppujauhojen sekaan ja sekoita.




Neiti päääsi taas sekoituspuuhiin.


10. Lisää 700 g jauhelihaa kulhoon.




11. Lisää sipulit jauhelihataikinaan.




12. Sekoita lihapullataikina huolellisesti, että mausteet levittyvät tasaisesti joka kohtaa.




Mielestäni käsineen on helpoin sekoittaa.


13. Laita paistinpannu kuumenemaan ja lisää siihen voita. 


 



14. Pyörittele jauhelihamassasta palloja ja laita ne paistinpannulle.




15. Ruskista lihapullat kunnolla ruskeaksi joka puolelta.


Voit lisätä voita jos näyttää, että lihapullat tarttuvat kiinni pannuun.


Lihapullat on helppo kääntää kahden lusikan avulla.


Anna lihapullien ruskistua niin, että ne saavat kauniin ruskean pinnan.


16. Lisää 1 litra vettä paistinpannulle.




17. Lisää 1 lihaliemikuutio liemeen.




18. Anna lihapullien kiehua liemessä 5-10 minuutin ajan.




19. Tee kastikkeelle vehnäjauhosuurus.


Lisää 2 ruokalusikallista vehnäjauhoja mittakulhoon.



Lisää 1 dl vettä.


Sekoita tasaiseksi.


20. Siirrä lihapullat pannun toiseen reunaan odottamaan.




21. Lisää vehnäjauhosuuruste liemeen hitaasti kaataen ja koko ajan sekoittaen.

 





22. Laita lihapullat takaisin kastikkeeseen .


23. Lisää 1 ruokalusikallinen soijakastiketta.




24. Lisää 1 ruokalusikallinen ketsuppia.




25. Anna lihapullien hautua kannen alla 15 - 60 minuutin ajan. Kastikkeen maku paranee pidemmällä haudutusajalla.


Muista tarkkailla nesteen määrää haudutuksen aikana.

26. Tarjoile lihapullat esimerkiksi perunamuussin ja porkkanaraasteen kanssa.


Vinkki: Lihapullien hautuessa valmista itse tai lapsesi kanssa jälkiruuaksi esimerkiksi mustikkarahkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti