sunnuntai 18. helmikuuta 2024

Kananmunaton kinkkupiirakka rukiisella pohjalla

Meidän alkoi tehdä mieli kinkkupiirakkaa perjantaina niin eihän siinä auttanut muu kuin käydä leipomaan. Pojilla oli muuta tekemistä, mutta 2-vuotias halusi tulla auttamaan. 

Kokeiltiin vähän erilaista pohjaa ja se onnistuikin tosi hyvin. Lisättiin siis taikinaan ruishiutaleita niin pohja ei ollut pelkkää vehnää. Öljynä käytettiin maustettua öljyä ja se antoi pohjalle mukavasti makua.

Yleensä olen tehnyt kinkkupiirakkaan kananmuna-kermaseoksen, mutta pöydällä olikin vain tyhjä kananmunakenno. Kananmunat korvasin sitten lusikallisella maissitärkkelyksellä. 

Pienen neidin kanssa leipomisessa saa olla tarkkana sillä vauhtia riittää. Mittailtiin raaka-aineita yhdessä ja vähän sai olla ohjailemassa omalla kädellä, että suurin on aineista osuu kulhoon asti. Sekoittelu ja taikinan taputtelu pellille oli myös kivaa. Kaikkea piti tietenkin myös maistella, leivinjauheen jälkeen suu meni pieneen irvistykseen... 





Resepti:


Pohja:

3 dl ruishiutaleita

3 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

0,5 tl suolaa

2 dl vettä

1 dl keiju yrttiöljyä tomaatti valkosipuli basilika (voit käyttää myös tavallista öljyä)




Täytteet:

Makeaa chilikastiketta

1 paprika 

400 g kinkkusuikaleita

200 g juustoa

2 dl kermaa + 0,5 dl purkin huuhteluvettä

0,5 tl suolaa

0,5 tl rouhittua mustapippuria 

1 tl persiljaa





Tarvikkeet:


Uunipelti

Leivinpaperi

Patalaput

2-3 litran kulho

1 litran kulho

1 litran mitta

Leikkuulauta

Leikkuuveitsi

Sekoituslasta 

Nuolija

Vispilä 

Ruokalusikka

Teelusikka






Ennen aloitusta muistathan pestä kädet ja tarkistaa, että löydät kaikki raaka-aineet ja tarvikkeet.



1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.




2. Mittaa 3 desilitraa ruishiutaleita ja kaada ne isompaan muovikulhoon.






3. Mittaa 3 desilitraa vehnäjauhoja ja kaada ne ruishiutaleiden sekaan.






4. Lisää 0,5 teelusikallista suolaa jauhojen sekaan.




5. Lisää 2 teelusikallista leivinjauhetta jauhojen sekaan.




6. Lisää 2 desilitraa vettä taikinakulhoon.






7. Lisää 1 desilitra öljyä taikinakulhoon.






8. Sekoita taikina hyvin sekaisin.






9. Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle ja taputtele se tasaisesti joka kohtaan 








10. Laita pelti uuniin ja paista pohjaa noin 10 minuutin ajan 200 asteessa.




11. Huuhtele paprika ja pilko se pieniksi kuutioiksi.










12. Raasta juusto juustonraastimella.






13. Kaada 2 desilitraa kermaa muovikulhoon. Huuhtele purkki myös noin 0,5 desilitralla vettä ja kaada se kerman joukkoon .




14. Lisää kerman joukkoon 1 teelusikallinen maissitärkkelystä.




15. Lisää kerman joukkoon suola, mustapippuri ja kuivattu persilja.


Lisää 0,5 teelusikallista suolaa.


Lisää 0,5 teelusikallista rouhittua mustapippuria.


Lisää 1 teelusikallinen kuivattua persiljaa.


16. Sekoita vispilällä tasaiseksi.




17. Muista ottaa pohja pois uunista!





18. Lisää noin 2-4 ruokalusikallista makeaa chilikastiketta pohjan päälle ja levitä sitä lusikalla joka paikkaan. 


Halutessasi voit käyttää tämän tilalla esimerkiksi ketsuppia tai bbq-kastiketta.




19. Levitä paprikakuutiot pohjan päälle.






20. Lisää kinkkusuikaleet pohjan päälle.






21. Levitä juustoraaste kinkkujen päälle.






22. Kaada kermaseosta tasaisesti joka kohtaan.






23. Paista kinkkupiirakkaa uunissa noin 20-30 minuutin ajan. Tarkkaile kypsymistä paiston aikana.








24. Anna piirakan vetäytyä hetki, leikkaa paloiksi ja tarjoile.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti