Lihapullat ovat niin hyviä. Niitä tehdäänkin usein ja aina reilu annos, josta riittää useammalle aterialle. Me ostetaan joskus myös kaupan valmiita lihapullia, joita syödään esimerkiksi munakokkelin seassa tai ranskalaisten perunoiden lisänä.
Lihapullat voi valmistaa uunissa tai ruskistaa kunnolla voissa. Pitkään haudutetut perinteiset lihapullat ruskeassa kastikkeessa maistuvat perunamuussin kanssa. Lihapullien lisukkeeksi sopii myös hyvin kermainen kastike tai sipulikastike. Joskus olemme tehneet myös lihapullakeittoa.
Tällä kertaa valmistimme kuitenkin lihapullia tomaattisessa kastikkeessa. Kastikkeessa on paljon vihanneksia ja se sai hautua hellalla pitkään. Lihapullat laitetaan raakana uunivuokaan ja niiden päälle lisätään kastike. Lihapullat tomaattikastikkeessa saavat kypsyä uunissa meheviksi.
Meidän mielestä paras lisuke tällaisille lihapullille on spagetti. Aikuiset tykkäävät myös lisätä omille lautasilleen hiukan chilikastiketta, joka antaa mukavasti potkua ruualle. Chilin voi lisätä myös suoraan kastikkeeseen, jos kaikki ruokailijat ovat tulisemman ruuan ystäviä.
Lihapullien tekoon on helppo ottaa lapset mukaan. 2-vuotias osasi kuoria sipulin ja valkosipulit. Lopun ruuan valmistuksen ajan hän leikkikin sipulin kuorilla jotain hänen mielestään hauskaa leikkiä... 😄 4-vuotias osallistui myös reippaasti ruuan valmistukseen. Hän mm. kuori ja raastoi porkkanat ja kesäkurpitsan, auttoi mittailemaan mausteita ja pyöritteli lihapullia. Ruokapöydässä saikin kehua isille kuinka hienosti oli tehnyt herkullista ruokaa...
Lihapullat:
700 g jauhelihaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
1 tl pizzamaustetta
Kastike:
2 porkkanaa
puolikas kesäkurpitsa
1 iso sipuli
2-4 valkosipulinkynttä
2 tlk eli 800g tomaattimurskaa
3 dl vettä
1 tl pizzamaustetta
1 tl suolaa
1 lihaliemikuutio
1 rkl makeaa chilikastiketta
Kuori sipuli. |
Leikkaa sipuli puoliksi. |
Leikkaa sipuliin viillot. |
Leikkaa sipuli kuutioiksi viiltojen vastaisesti. |
2. Laita pilkottu sipuli kattilaan.
Kuori irtoaa helposti sormineenkin. |
Halutessasi voit murskata valkosipulit myös valkosipulipuristimella. |
Kuori porkkanat kuorimaveitsellä. |
Huuhtele porkkanat huolellisesti. |
Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. |
6. Lisää raastettu porkkana kattilaan.
Pese kesäkurpitsa huolellisesti. |
Kesäkurpitsasta riittää puolikas, joten leikkaa siitä sopivan kokoinen pala. |
Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. |
8. Lisää raastettu kesäkurpitsa kattilaan.
Voit huuhtoa tölkit tilkalla vettä ja lisätä sen kattilaan. |
10. Lisää noin 3 desilitraa vettä kattilaan.
Lisää 1 teelusikallinen pizzamaustetta. |
Lisää 1 teelusikallinen suolaa. |
Lisää 1 lihaliemikuutio. |
Lisää 1 ruokalusikkallinen makeaa chilikastiketta. |
12. Laita kattila levylle hiljalleen kiehumaan. Anna kastikkeen kypsyä 30 - 60 minuutin ajan. Voit laittaa kannen kattilan päälle kypsennyksen ajaksi.
Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana. |
Kastikkeessta tulee parempaa kun se saa kypsyä pitempään. |
Kastikkeen hautuessa tehdään lihapullat.
Lisää 1 teelusikallinen suolaa. |
Lisää 0,5 teelusikallista rouhittua mustapippuria. |
Lisää 1 teelusikallinen paprikajauhetta. |
Lisää 1 teelusikallinen pizzamaustetta. |
16. Lisää 700 g jauhelihaa kulhoon.
Lihapullien pyöritys onnistuu lapsiltakin. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti