Lihapullat ovat niin hyviä. Niitä tehdäänkin usein ja aina reilu annos, josta riittää useammalle aterialle. Me ostetaan joskus myös kaupan valmiita lihapullia, joita syödään esimerkiksi munakokkelin seassa tai ranskalaisten perunoiden lisänä.
Lihapullat voi valmistaa uunissa tai ruskistaa kunnolla voissa. Pitkään haudutetut perinteiset lihapullat ruskeassa kastikkeessa maistuvat perunamuussin kanssa. Lihapullien lisukkeeksi sopii myös hyvin kermainen kastike tai sipulikastike. Joskus olemme tehneet myös lihapullakeittoa.
Tällä kertaa valmistimme kuitenkin lihapullia tomaattisessa kastikkeessa. Kastikkeessa on paljon vihanneksia ja se sai hautua hellalla pitkään. Lihapullat laitetaan raakana uunivuokaan ja niiden päälle lisätään kastike. Lihapullat tomaattikastikkeessa saavat kypsyä uunissa meheviksi.
Meidän mielestä paras lisuke tällaisille lihapullille on spagetti. Aikuiset tykkäävät myös lisätä omille lautasilleen hiukan chilikastiketta, joka antaa mukavasti potkua ruualle. Chilin voi lisätä myös suoraan kastikkeeseen, jos kaikki ruokailijat ovat tulisemman ruuan ystäviä.
Lihapullien tekoon on helppo ottaa lapset mukaan. 2-vuotias osasi kuoria sipulin ja valkosipulit. Lopun ruuan valmistuksen ajan hän leikkikin sipulin kuorilla jotain hänen mielestään hauskaa leikkiä... 😄 4-vuotias osallistui myös reippaasti ruuan valmistukseen. Hän mm. kuori ja raastoi porkkanat ja kesäkurpitsan, auttoi mittailemaan mausteita ja pyöritteli lihapullia. Ruokapöydässä saikin kehua isille kuinka hienosti oli tehnyt herkullista ruokaa...
Lihapullat:
700 g jauhelihaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
1 tl pizzamaustetta
Kastike:
2 porkkanaa
puolikas kesäkurpitsa
1 iso sipuli
2-4 valkosipulinkynttä
2 tlk eli 800g tomaattimurskaa
3 dl vettä
1 tl pizzamaustetta
1 tl suolaa
1 lihaliemikuutio
1 rkl makeaa chilikastiketta
Tarvikkeet:
Kattila
Puulasta
Patalaput
Leikkuulauta
Raastin
Noin 3 litran kulho
Uunivuoka
Litran mitta
Kokkiveitsi
Vihannesveitsi
Kuorimaveitsi
Teelusikka
Ruokalusikka
Ennen aloitusta muistathan pestä kädet ja tarkistaa, että löydät kaikki raaka-aineet ja tarvikkeet.
Aloitetaan ruuan valmistus tekemällä tomaattikasviskastike hautumaan.
1. Kuori ja pilko sipuli pieniksi kuutioiksi.
|
Kuori sipuli. |
|
Leikkaa sipuli puoliksi. |
|
Leikkaa sipuliin viillot. |
|
Leikkaa sipuli kuutioiksi viiltojen vastaisesti. |
2. Laita pilkottu sipuli kattilaan.
3. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet..
|
Kuori irtoaa helposti sormineenkin. |
|
Halutessasi voit murskata valkosipulit myös valkosipulipuristimella. |
4. Lisää pilkotut valkosipulit kattilaan.
5. Kuori, pese ja raasta porkkanat.
7. Pese ja raasta kesäkurpitsa.
9. Avaa tomaattimurskatölkit ja lisää niiden sisältö kattilaan.
|
Voit huuhtoa tölkit tilkalla vettä ja lisätä sen kattilaan. |
10. Lisää noin 3 desilitraa vettä kattilaan.
11. Lisää mausteet kattilaan.
|
Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana. |
|
Kastikkeessta tulee parempaa kun se saa kypsyä pitempään. |
Kastikkeen hautuessa tehdään lihapullat.
14. Riko kananmuna kulhoon.
|
Kananmunan rikkominen on yksi lasten lempijutuista. |
15. Lisää mausteet kulhoon.
17. Sekoita lihapullataikina hyvin sekaisin.
18. Pyörittele taikinasta lihapullia ja laita ne uunivuokaan.
|
Lihapullien pyöritys onnistuu lapsiltakin. |
19. Kaada tomaattikastike lihapullien päälle ja anna ruuan kypsyä uunissa 175 asteessa noin 45 minuutin ajan.
20. Tarjoile valmiit lihapullat esimerkiksi spagetin ja kurkkutikkujen kanssa.