maanantai 4. joulukuuta 2023

Smetanainen uunilohi

Tehtiin viikonloppuna lasten kanssa ruuaksi smetanaista uunilohta. Lohen hinta on nykyään sen verran korkea, että sitä tulee harvemmin ostettua. Kaupasta löytyi kuitenkin lohta punalapulla niin päästiin herkuttelemaan.

Tällä kertaa kaikki lapset halusivat jonkun homman keittiössä. 5-vuotias harjoitteli sipulin pilkkomista ja hyvin onnistuikin siinä. Hän auttoi myös ottamaan muutaman kuvan, kun omat käteni olivat lohessa. 4-vuotias mittasi ainekset kastikkeeseen kanssani ja sekoitti vispilällä aineet sekaisin. Nuorimmainen sitten sekoitteli kastiketta vielä vähän lisää ja auttoi kaatamaan kastikkeen lohen päälle.

Oli taas kiva kokkailla yhdessä. Aluksi mietittiin mitä kukin lapsista voisi tehdä. Kun kaikille oli oli selvää mitä tehtäisiin niin jokainen sai vuorollaan tulla keittiöön apuriksi. Muille annettiin väritys-/tehtäväkirjat oman vuoron odotuksen ajaksi ja yllätys kaikki jaksoivat kiltisti tehdä omia juttujaan. Tällä kertaa hommat onnistuivat hyvin eikä ruuanlaitossa saatu kaaosta aikaiseksi. Näin hyvin ei aina suju lasten kanssa touhuillessa....

Ei oltukaan pitkään aikaa tehty ruuaksi lohta niin varsinkin vanhin poika odotti kieli pitkällä ruuan valmistumista. Hänen kommenttinsa syödessä olikin " äiti, tää maistuu just mahtavalta ". Nuorimmaisellekin ruoka maistui hyvin, mutta keskimmäinen ei oikein pidä kalasta. Sovittiin kuitenkin, että hän maistaa lusikallisen. Jos vaikka joku päivä lohikin maistuisi, kunhan vain harjoitellaan tarpeeksi.

Jos sinulta puuttuu vielä ideoita itsenäisyyspäivän ruuaksi niin kokeilepa tätä mahtavan makuista smetanaista uunilohta.




Resepti:

N. 800g lohifilee

1 tl kalamaustetta

1 tl suolaa

1 sipuli


N. 175 g smetanaa

2 dl Ruokakermaa

0,5 tl sitruunapippuria

1 tl kuivattua tilliä

1 tl suolaa





Tarvikkeet:

Pinsetit

Fileointiveitsi

2 Leikkuulautaa

Uunivuoka

Vihannesveitsi

Kokkiveitsi

2 teelusikka

1 litran kulho

Vispilä

Nuolija

Patalaput




Ennen aloitusta muistathan pestä kädet ja tarkistaa, että löydät kaikki raaka-aineet ja tarvikkeet.


1. Huuhtele lohifilee juoksevan veden alla.




2. Jos lohessa on keskellä rivi ruotoja, nypi ne pinseteillä pois.


Löydät ruotorivin helposti, kun sivelet lohen pintaa sormella.


3. Poista fileointiveitsellä kalan nahka pois. Halutessasi voit jättää nahan poistamatta ja laittaa fileen nahkapuoli alaspäin uunivuokaan.


Jos tämä ei ole tuttua hommaa niin YouTubesta löytyy paljon videoita kalan käsittelystä.


4. Laita lohi uunivuokaan ja ripottele mausteet pinnalle tasaisesti joka kohtaan.


1 teelusikallinen suolaa

1 teelusikallinen kalamaustetta (jos kalamausteessa on valmiiksi suolaa seassa, vähennä lisättävän suolan määrää)


5. Hiero mausteet kalan pintaan niin, että joka kohta maistuu tasaisesti.




6. Kuori ja pilko sipuli viipaleiksi. ( Kuvissa 5-vuotias harjoittelee sipulin käsittelyä )


Ensin leikataan kanta pois sipulin molemmista päistä.

Kuoreen tehdään pitkittäin viilto ja otetaan käsineen kuoret pois.

Sipuli puolitetaan

Sitten leikataan viipaleita.

Ei haittaa jos tulee vähän eri kokoista palaa.


7. Lisää pilkotut sipulit lohen päälle.




8. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.




9. Seuraavaksi tehdään kastike lohelle. Lisää kaikki loput aineet kulhoon ja sekoita hyvin.


2 desilitraa ruokakermaa 

Noin 175 grammaa smetanaa

Puoli teelusikallista sitruunapippuria.

1 teelusikallinen kuivattua tilliä. (Voit halutessasi käyttää myös tuoretta tilliä)

1 teelusikallinen suolaa 

Sekoita


10. Kaada kastike lohen päälle.





11. Paista lohta uunissa 175 asteessa noin puolen tunnin ajan. Puolessa välissä paistoa voit laittaa kannen tai folion vuoan päälle.


Muista käyttää patalappuja koskiessasi kuumaan uunivuokaan.


Jos haluat ripottele lohen päälle vielä tuoretta tilliä tai purista sitruunan mehua ja sitten vain syömään. 

Tarjoa smetanainen uunilohi esimerkiksi keitettyjen perunoiden, perunamuusin tai riisin kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti