Tehtiin viikonloppuna lasten kanssa ruuaksi smetanaista uunilohta. Lohen hinta on nykyään sen verran korkea, että sitä tulee harvemmin ostettua. Kaupasta löytyi kuitenkin lohta punalapulla niin päästiin herkuttelemaan.
Tällä kertaa kaikki lapset halusivat jonkun homman keittiössä. 5-vuotias harjoitteli sipulin pilkkomista ja hyvin onnistuikin siinä. Hän auttoi myös ottamaan muutaman kuvan, kun omat käteni olivat lohessa. 4-vuotias mittasi ainekset kastikkeeseen kanssani ja sekoitti vispilällä aineet sekaisin. Nuorimmainen sitten sekoitteli kastiketta vielä vähän lisää ja auttoi kaatamaan kastikkeen lohen päälle.
Oli taas kiva kokkailla yhdessä. Aluksi mietittiin mitä kukin lapsista voisi tehdä. Kun kaikille oli oli selvää mitä tehtäisiin niin jokainen sai vuorollaan tulla keittiöön apuriksi. Muille annettiin väritys-/tehtäväkirjat oman vuoron odotuksen ajaksi ja yllätys kaikki jaksoivat kiltisti tehdä omia juttujaan. Tällä kertaa hommat onnistuivat hyvin eikä ruuanlaitossa saatu kaaosta aikaiseksi. Näin hyvin ei aina suju lasten kanssa touhuillessa....
Ei oltukaan pitkään aikaa tehty ruuaksi lohta niin varsinkin vanhin poika odotti kieli pitkällä ruuan valmistumista. Hänen kommenttinsa syödessä olikin " äiti, tää maistuu just mahtavalta ". Nuorimmaisellekin ruoka maistui hyvin, mutta keskimmäinen ei oikein pidä kalasta. Sovittiin kuitenkin, että hän maistaa lusikallisen. Jos vaikka joku päivä lohikin maistuisi, kunhan vain harjoitellaan tarpeeksi.
Jos sinulta puuttuu vielä ideoita itsenäisyyspäivän ruuaksi niin kokeilepa tätä mahtavan makuista smetanaista uunilohta.
Resepti:
N. 800g lohifilee
1 tl kalamaustetta
1 tl suolaa
1 sipuli
N. 175 g smetanaa
2 dl Ruokakermaa
0,5 tl sitruunapippuria
1 tl kuivattua tilliä
1 tl suolaa
Tarvikkeet:
Pinsetit
Fileointiveitsi
2 Leikkuulautaa
Uunivuoka
Vihannesveitsi
Kokkiveitsi
2 teelusikka
1 litran kulho
Vispilä
Nuolija
Patalaput
Ennen aloitusta muistathan pestä kädet ja tarkistaa, että löydät kaikki raaka-aineet ja tarvikkeet.
1. Huuhtele lohifilee juoksevan veden alla.
Löydät ruotorivin helposti, kun sivelet lohen pintaa sormella. |
Jos tämä ei ole tuttua hommaa niin YouTubesta löytyy paljon videoita kalan käsittelystä. |
4. Laita lohi uunivuokaan ja ripottele mausteet pinnalle tasaisesti joka kohtaan.
1 teelusikallinen suolaa |
1 teelusikallinen kalamaustetta (jos kalamausteessa on valmiiksi suolaa seassa, vähennä lisättävän suolan määrää) |
5. Hiero mausteet kalan pintaan niin, että joka kohta maistuu tasaisesti.
Ensin leikataan kanta pois sipulin molemmista päistä. |
Kuoreen tehdään pitkittäin viilto ja otetaan käsineen kuoret pois. |
Sipuli puolitetaan |
Sitten leikataan viipaleita. |
Ei haittaa jos tulee vähän eri kokoista palaa. |
7. Lisää pilkotut sipulit lohen päälle.
2 desilitraa ruokakermaa |
Noin 175 grammaa smetanaa |
Puoli teelusikallista sitruunapippuria. |
1 teelusikallinen kuivattua tilliä. (Voit halutessasi käyttää myös tuoretta tilliä) |
1 teelusikallinen suolaa |
Sekoita |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti